СРБИЈА И ЕУ У ОБЛАСТИ РЕФОРМЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ

21. 04. 2023.

Девети састанак Посебне групе за Реформу јавне управе

РЕФОРМА ЈАВНЕ УПРАВЕ ПРЕДУСЛОВ ЗА СВЕ ДРУГЕ РЕФОРМСКЕ ПРОЦЕСЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић обратио се данас у име министра др Александра Мартиновића на Деветом састанку Посебне групе за Реформу јавне управе, којом је и председавао.

Указавши на то да је је реформа јавне управе још од усвајања Стратегије реформе јавне управе 2014. године приоритет не само за МДУЛС, већ и за друге партнерске институције, Ракић је истакао да је она предуслов за све друге реформе и један од основних услова у процесу приступања Републике Србије Европској Унији. Додао је да подршка коју ЕУ пружа Србији значајно доприноси напретку у спровођењу реформе, али и задржавању ове области у фокусу Владе Србије.

„Спровођење овог реформског процеса захтева и значајна финансијска средства и зато је важно да имамо континуирану стручну и финансијску подршку бројних билатералних и мултилатералних партнера, од којих је, наравно, Европска унија на првом месту. Подшка која нам се пружа кроз инструмент Секторске буџетске подршке за нас представља механизам од посебне важности“, нагласио је Ракић.

Деветом састанку Посебне групе за реформу јавне управе присуствовали су и представници Европске комисије и Делегације Европске уније у Републици Србији.