СРБИЈА И ЕУ У ОБЛАСТИ РЕФОРМЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ

15. 04. 2020.

РУЖИЋ: ЦЕНИМО ПОДРШКУ ЕУ У РЕФОРМИ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Захваљујући великом залагању свих запослених у управи, али и снажној стручној и финансијској подршци ЕУ, реформа јавне управе у Србији иде у добром смеру. Настављамо у истом правацу, а јачамо и комуникацију са грађанима, како би им било јасније шта им ова свеобухватна реформа доноси, закључено је на петом састанаку Платформе за дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је истакао да подршка Европске уније много значи Влади у настојању да изгради јавну управу по мери свих грађана, а истовремено по угледу на најмодерније европске стандарде и праксе.

Захваљући добро спроведеним активностима Европска комисија је на основу Првог извештаја о самопроцени реализације Секторског реформског уговора за 2016. годину у новембру прошле године уплатила у буџет Републике Србије 30,5 милиона евра као подршку реформи. На основу активности које смо спровели, закона које смо усвојили и извештаја које смо упутили Европској комисији, очекујемо да ће бити одобрена још једна транша финансијске помоћи за даље активности“, рекао је Ружић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је реформа јавне управе процес који утиче на све сегменте живота и да је за њену успешност од кључне важности обезбедити капацитете и одрживост. „За добру управу и успешну реформу потребни су добри, професионални, независни службеници који ће имплементирати све новине и обезбедити њихову одрживост“, нагласио је Фабрици.

Дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе одржава се како би се разговарало о напретку, резултататима и циљевима у овом процесу, али и у циљу успостављања континуираног дијалога по разним темама од важности за реформу јавне управе и програм реформи јавних финансија. Дијалог се одвија између институција Републике Србије које су укључене у реализацију Секторског реформског уговора и Делегације Европске уније.

Секторски реформски уговор представља подршку буџету Републике Србије за спровођење реформе јавне управе. Његова вредност је 80 милиона евра, од чега је 70 милиона директне буџетске подршке, а 10 милиона евра комплементарне подршке кроз четири уговора техничке подршке.