САВЕТ ЗА РЕФОРМУ ЈАВНЕ УПРАВЕ

23. 12. 2021.

ОДРЖАНА ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА РЕФОРМУ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Савет за реформу јавне управе одржао је данас другу седницу, којој је председавала министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

На седници је усвојена Усмена информација о изменама и допунама Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији, као и Усмена информација о напретку у развоју еУправе и дигитализације и изазови у спровођењу активности који се тичу дигитализације.

Министарка Обрадовић подсетила је присутне да најновији извештај Европске комисије за 2021. годину показује да је Република Србија напредовала у области развоја електронске управе, те да је једна од земаља која је у условима пандемије коронавируса успела да убрза дигиталне напоре развијајући нове онлајн сервисе за кориснике и унапређујући електронске услуге.

На седници је усвојен и Предлог закључка о усвајању Информација о почетку преговора за нови инструмент Секторске буџетске подршке за сектор реформе јавне управе и управљања јавним финансијама.

Обрадовић је истакла да су се, након усвајања нове Стратегије реформе јавне управе, стекли услови за почетак планирања нове финансијске подршке кроз нови инструмент Секторске буџетске подршке, у складу са опредељењем за усмеравање ИПА III средстава. Како је навела, у току наредне године очекује се почетак преговора са Европском комисијом, чији ће крајњи резултат бити потписивање новог Секторског реформског уговора.